Ekonomi

Deprem bölgesinde ticari krediler yüzde 36 arttı

TBB’den, yüzyılın felaketinin hemen ardından 6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremin yıl dönümünde yapılan açıklamaya göre, depremden etkilenen vatandaşların, banka çalışanlarının ve müşterilerin acil ihtiyaçlarının karşılanmasına öncelik verildi. deprem yapıp yaralarını iyileştiriyorlar.

Finansal hayatın bir an önce normale dönmesi, müşterilere ve tüm paydaşlara hızlı ve güvenilir bilgi akışının sağlanması hedefiyle bölgede görevlendirilen resmi kurum temsilcileriyle etkin bir bağlantı altyapısı oluşturuldu. Alınan ilk aksiyonlarla deprem bölgesinde bankacılık hizmetlerinin kesintisiz sürdürülmesi ve ödeme sisteminin sağlıklı çalışması sağlandı. Deprem yardımının ödemesine aynı hafta içerisinde başlanması, maddi hayatın devamı açısından çok önemli bir adım oldu.

Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu, depremin meydana geldiği günün sabahı toplanarak, afetin ekonomik etkilerinin sonlandırılması ve bölgenin hızla normale dönmesine katkı sağlanması amacıyla tavsiye niteliğinde kararlar alındı.

Buna göre üyelere, depremden zarar gören ve ödeme gücü olumsuz etkilenen banka müşterilerinin talepleri halinde bankalara olan veya vadesi 6 ay içinde dolacak olan borçlarının ertelenmesi ve bu borçların sağlanmasında ek kolaylık sağlanması tavsiye edildi. finansman fırsatları.

İkamet/işyeri adresi veya mücbir sebebin meydana geldiği yerdeki şubede hesabı bulunan müşterilerin kredi riski, kredi ödemesi, senet ve çek işlemlerine ilişkin bildirimlerinin Kanun kapsamında yapılmasına karar verilmiştir. Risk Merkezi mücbir sebep düzenlemesi.

“BÖLGEDE FAALİYET GÖSTEREN ŞUBELERİN YÜZDE 73’Ü DEPREM NEDENİYLE HİZMETSİZ OLDU”

TBB Yönetim Kurulu’nun depreme özel ikinci toplantısı 14 Şubat 2023’te yapıldı. Geçtiğimiz hafta yaşanan gelişmelere göre alınması gereken ek tedbirler hızla hayata geçirildi. 2023 yılı boyunca bazı bankacılık hizmetlerinden fiyat ve oran alınmayacağı, vadesi geçmiş kredilerin tahsili, haciz, icra ve takip gibi idari uygulamalara ilişkin her türlü idari ve hukuki kolaylığın sağlanması ve Öte yandan depremde hayatını kaybeden bireysel ve gerçek kişi ticari müşterilerin kredi borçları da silinecek. verilmişti.

Depremden etkilenen bölgede faaliyet gösteren şubelerin yüzde 73’ü, ATM’lerin ise yüzde 34’ü hizmet dışı kaldı. Bölgedeki toplam 916 şubeden 407’si ve toplam 4 bin 345 ATM’den 1087’si çalışamayacak derecede zarar gördü.

Bankacılık biriminin kamu kurumlarıyla iş birliği içerisinde yürüttüğü çalışmalar sonucunda bankacılık faaliyetlerinin kesintisiz devamı sağlandı.

Depremin ardından ilk hafta toplam 49 adet taşınabilir şube ve konteyner şube sayesinde bölgenin hemen her yerinde en az bir kanaldan bankacılık hizmetleri sunulmaya başlandı.

Depremden yaklaşık 3 ay sonra, Nisan ayı sonunda bankacılık hizmetleri şok öncesi seviyesine yaklaştı. Uzak kanallardan verilen bankacılık hizmeti kesintisiz devam ederken; Fiziki şubeler, geçici/konteyner şubeler ve ATM’ler aracılığıyla verilen bankacılık hizmetleriyle bölge, sarsıntı öncesi hizmet seviyesine yaklaştırıldı. Bankacılık bölümü, Ekim ayı sonu itibarıyla toplam 736 şube, 3 bin 991 ATM ve 117 mobil/konteyner şubesi ile tüm kanallardan yaygın hizmet sunabilmektedir.

BÖLGEYE HER ZAMAN MALİ DESTEK SAĞLANIYOR

Deprem felaketinin ardından bölgeye finansal destek her zaman bankacılık sektörü tarafından sağlandı. Bölgeye sağlanan kredilerdeki büyüme Türkiye ortalamasının üzerinde gerçekleşti.

Deprem gününden ekim ayı sonuna kadar Türkiye genelinde ticari krediler yüzde 32 oranında büyürken, deprem bölgesinde büyüme yüzde 36 oldu. Bireysel kredilerde ise bölgenin kredi büyümesi Türkiye genelinin 10 puan üzerinde gerçekleşti.

haber-kocaali.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu